Туристички радници без посла, скоро да се нигде не иде. Програм „Лето у комшилуку“  осмишљен је тако да се види Босна – Мостар, Сарајево, Вишеград али и да се скочи у Јадранско море у Неуму. Све то за 3 дана.  Удобно путовање организовала је крагујевачка  агенција  „Малутас“. Ја путујем и уживам у сваком призору:

Водопади Кравице: Једно од најлепших природних бисера Херцеговине. Висина слапа је 26 до 28 метара са воденим амфитеатром испод слапа обима 120 метара. Уз слап су никле конопља, смокве и тополе. Некада су уз слап били активни многобројни млинови и ступе за ваљање сукна. Купам се  у  чистој али хладној води. Платио сам улаз  10 еура,  па морам и да се сликам.

МОСТАР. Опет сам у Мостару и на скоро истом месту пијем кафу,  али овог пута у празној кафани. Док гледам у правцу моста, забринут сам за момке што са њега, за мале новце, скачу ризикујући живот.

Стари мост је изграђен у време османске власти као замена несигурном дрвеном мосту. Током рата мост је делимично оштетила војска Републике Српске и Југословенска народна армија. Хрватско веће одбране срушило га је као део кампање гранатирања и тероризовања Мостара. С обзиром на малу војну важност моста, гранатирање је било пример намерног уништавања културног добра, посебно Старог моста, који је био симбол спајања различитих заједница и вера.

Свратио сам у Катедралу Maрије Мајке Цркве и сишао  до подрума, привучен гласном музиком. Затекао сам педесетак девојчица и дечака: после мисе играли су уз музику групе Магазин. Личило је то на додворавање католичкој младежи и истицање супротности православној и муслиманској вери.

Свраћам у Почитељ – град стар вековима, који се захваљујући својој архитектури која чува тајне прошлости, нашао на UNESCO-вој листи светске културне баштине. Верује се да је Почитељ саградио чувени краљ Стефан Твртко I 1383. године. Познато  је да је овај град био  значајни средњевековни административни центар.

Касно поподне, возим се аутобусом скоро козијим стазама, а онда видим море .

НЕУМ – место где је туризам главна друштвена  делатност и уједно једини град у Босни који обалом од 24км излази на Јадранско море. Неум спада у најтоплије градове БиХ и има око 260 сунчаних дана годишње.

Хотел Јадран са својим терасама и базеном на крову, постао је нови доброчинитељ Српског Народног Календара за 2021. годину.

Флаша ракије коју ми је недавно поклонио мој болнички собни друг као радости живота завршила је у рукама новог доброчинитеља. Да наздравимо за Ракетићево и моје здравље и за нова путовања.

Босанска обала – мала, али је у време короне била довољна многима који су тај једини излаз на море искористили за купање.  Дакле, што се тиче посећености плаже у Неуму – на моменте ми се чинило да се налазим у Индији.  

Продавац књига на плажи је пословно

Продавац књига на плажи је пословно

Као необичну појаву издвајам наплаћивање туширања по цени од пола марке, илити  тридесетакетак динара.

Као и на свим путовањима по свету, тако и овуда кроз Босну, на топлом септембарског сунцу топили су  и брзо појели Дезерт колачи.

„Чачански чипс“  има магичан назив, и још лепши укус, који се тако слагао са овим путовањем. Уз леп залогај иде и леп рекламни оквир за драгачевски кромпир. 

 Успут смо понели, прочитали прочитали, па другима делили ЧАЧАНСКЕ  НОВИНЕ и  ЧВОРАК ВЕСТИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *