Двадесето Овчарско свитање и сусретање у сунчаном октобарском јесењем дану почело је скупом у 10:40 на чачанској железничкој станици и кратком вожњом возом и пријатељем календара Стојан са гитаром.

Радост јесењег дана али и Мораве учинила је још лепшом вожња катамараном Туристичке организације Чачка.

Агенција Чворак, под вињагом манастира Никоље показала је корицу календара за 2021. годину, али и садржај читанке за понос и за љубав.

Корица овогодишњег Српског народног календара, направљена уз помоћ Хаџи Душана Милошевића, на којој је слика из чачанске цркве. Као увек 10 Божијих заповести, химна Светом Сави, календар, крсне славе у Срба и православни речник.

Текстови су и Никоље кабларско у турским пописима, саборна црква у Тузли, и Срби светитељи. Посвећенице, знаменити Срби и годишњице. И ове године поглавља будућег календара: песничка завештања, српска светилишта, живео живот и народоумље, увек јеловник и текстови „Насмешите се молим“. Такође и поствећенице: Заборављена српска имена, базе српске војске у Бизерти, ремек дела Галерије „Надежда Петровић“…

Овај српски, чачански али и драгачевски народни календар ће бити одштампан у нових 1.000 примерака захваљујући помоћи града Чачка.  Нови, али и стари пријатељи календара, у порти саслушали су и беседу о историји манастира Никоље и монасима који су се туда крили..

Издавач агенција „Чворак“ на сва путовања носи и мале поклоне доброчинитеља – Чачански чипс, Минићеву ракију, Dessert колаче. Пешице од Никоља клисуром уз Мораву пут води до мотела Дом где нас је чекао, као и сваке године, пасуљ са сланином.

 Очекује се да ће календар бити одштампан почетком децембра. Остало је да се само сложе рекламне поруке доброчинитеља. Календар , српски а чачански, ће ваљда, као некад, путовати светом – каже слободан Чворовић, власник ТА Чворак.

https://youtu.be/TtI8taGKtL4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *