Пула се налази на крајњем западу Хрватске, на југозападном делу Истарског полуострва.

Пула – чесма као макета града

Филмски фестивал у Пули је најстарији  филмски фестивал који се од 1954. одржава једном годишње, у римском амфитеатру познатом као пулска Арена. У време постојања СФРЈ био је највећа и најцењенија годишња смотра филмске индустрије Југославије. Својевремено су гости фестивала, Пуле и југословенског председника Јосипа Броза Тита били Орсон Велс, Софија Лорен, Ричард  Бартон,  Елизабет Тејлор, Јул Бринер као и највиђенији домаћи глумци.

Уз епидемијске мере и ограничење броја гледалаца, ове године у јулу, у Пулској арени одржан је 68. филмски фестивал. Великом златном ареном награђен је филм „Плави цвет“ Зринка Огресте, а наш филм „Јужни ветар 2: Убрзање“, који је у Пули премијерно приказан, добио је специјално признање.

Фестивал је завршен, иза њега остају филмови који ће се гледати широм региона.

Овде у Пули сећамо се и наше Соње Савић..

Комична прича о искомплексираној Дечки је Соњи донела пулску Златну арену. Филм „Шећернa водица“ није био потенцијални хит.

Добио је ипак одличне критике, а пулски жири доделио је Златну Арену за најбољу женску улогу Соњи Савић.

Велика Златна арена јој ипак није уручена на самом фестивалу 1984. године. Иако би многи вероватно Соњин недолазак претворили у неку велику причу, разлог је био сасвим једноставан, у њеном маниру.

– Радо се сећам тог лета. Током јула са групом вршњака боравила сам на полуострву Пељешац не размишљајући ни о чему другом до о купању и сунчању. Тек три дана касније, а на основу неких телеграма из Београда, а који су ми накнадно достављени из месне поште, сазнала сам да сам добитница признања у Пули – рекла је у једном  Соња.

После тога њена каријере је кренула узлазним током, а у београдским биоскопима овај филм је погледало око 150.000 људи.

Соња је преминула 23. септембра 2008. у 47. години.

Рођена је 15. септембра Чачанска манифестација ,,Соњин септембар 2021“  је сећање на њу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *