Бриони, као рај на земљи налазе са на западној обали Истарског полустрва. У време када је почетком 20. века Брионе купио аустријски богаташ Паул Купервајзер, европска аристократија играла је овде голф на терену који је 1902. био највећи у Европи. До 1960. године острво је било слабо насељено, а онда је постало летњиковац председника Југославије.

Планирано је да се на Брионе крене бродом али сам време поласка побркао. Зовем водича, а он каже да су на броду и да су већ одмакли. Да ли се то зове срећа, када се брод враћа по Чворка. Касније на броду ручамо.https://www.youtube.com/embed/zq-sRP6M-JM?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=sr-RS&autohide=2&wmode=transparent

На Брионима сам поново, после 31. године. Тада, на Брионе сам из Дубровника авионом до Пуле дошао на конференцију која је касније била разлог што сам и отворио туристичку агенцију.

Обилазимо острво возићем, шетамо националним парком, видимо сафари, Титов музеј у пратњи локалног водича. Сликам се поред исте табле са именима Нехру, Тито и Насер као и пре.

Бриони су повезани са именом председника Тита. Три деценије, званични боравак Јосипа Броза Тита, његов дом, место које је посебно волeо и посвећивао много пажње.

На острву је гостио своје званице од светских лидера до највећих светских филмских имена. Чисто море, дивна природа, животиње које слободно шетају су опис за групу острва које је 1983. проглашено за национални парк.

Укључујући Tитов први долазак на Брионe 1947. и последњи поздрав у августу 1979., речима и сликама, изложба показује ширину Титових животних активности и интереса.

Титовим међународним активностима, постао је концепт у свету, овде су јачани југословенски и светски напори за очување светског мира и успостављање међународних односа на начелима нестандардности, равноправности, пријатељства и сарадње као и  идеје и планови социјалистичког самоуправног развоја Југославије.

Неко се сећа свега, млађи се смеју, сликају и шаљу поруке, неко се купа.

Био сам у Љубљани 3. маја 1980. године када је умро друг Тито, а после плакао у реду поред одра у Скупштини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *