Vodeća rumunska turistička agencija Kristijan turs, koja ima predstavništva u deset zemalja, pozvala je svoje kolege iz Srbije u goste. Cilj posete bila je prezentacija turističke ponude u fascinantnom poslovnom prostoru Kristijan tursa.

bukurešt-5

Usledilo je besprekorno turističko vodjenje po Bukureštu, koje se  završilo večerom u nacinalnom restoranu.

Imalo se toliko toga naučiti od rumunskih turistickih radnika. Hotel u kome smo smešteni mi, gosti iz Srbije, je  visoke kategorije – kaže Slobodan Čvorović, vlasnik čačanske TA „Čvorak“.

bukurešt-8

Bukurešt je poznat po svojim širokim bulevarima sa drvoredima, čuvenim zdanjima Belle Époque i po životu na visokoj nozi. Grad Bukurešt je nekada nosio i naziv „Mali Pariz”. Bukurešt je danas kombinacija starog i novog, grad koji se nalazi nedaleko od Beograda i koji bi svakako vredelo posetiti i videti šta ima da nam ponudi.

Bukurešt, jedan od najvećih gradova Jugoistočne Evrope, glavni grad, industrijski, kulturni kao i trgovinski centar Rumunije.

bukurešt-1

On se nalazi u južnom delu zemlje, tačnije u pokrajini Vlaška, na reci Dambovici pored koje se niže sedam jezera, a kroz centralni deo Bukurešta protiče reka Kolentina. U Bukureštu postoji i sedam brda.

bukurešt-4

Palata Parlamenta je najveća poslovna zgrada na svetu posle Pentagona i treća najveća po obimu. Ovo predivno zdanje je delo komunističke epohe. Na zgradi je radlio 700 arhitekata i 20.000 radnika. Poseduje 12 spratova i 1100 soba. Ispod zemlje se nalaze 4 sprata još kao i nuklearni bunker. Unutrašnjost zgrade je podjednako impresivna kao i spoljašnjost. Enterijer je prepun luksuznih kristalnih lustera, mozaika, pozlate, mermera, podova prekrivenih raskošnim tepisima.

Danas je Palata Parlamenta sedište Skupštinemeđunarodnih sastanaka i konferencija.

bukurešt-3

Rumunska kuhinja je bila pod uticajem turske, srpske, mađarske i nemačke kuhinje. Dosta se ovde služe veoma ukusne čorbe, kao i šnicle, đuveč, musaka, i nešto veoma slično ćevapima. Omiljena poslastica u Rumuniji jesu palačinke.

Mnogi hvale rumunska vina za koje važi duga tradicija 3 milenijuma. Rumunija je po proizvodnji vina na devetom mestu, a najviše se proizvode svetla vina.

bukurešt-6

Bukurešt ima oko 2 miliona stanovnika i prostire se na 285 km². U EU je na šestom mesto po broju stanovnika.

Klima u gradu je umereno kontinentalna, sa toplim i suvim letima i hladnim zimama. Prosečna letnja temperatura je oko 29 stepeni, a prosečna zimska oko 2 stepena.

bukurešt-2

Kolegama iz Srbije, Kristijan turs želi da pokaže svoju turističku ponudu i u Turskoj, pa će tako tridesetak turističkih radnika iz Srbije, od kojih je nas dvoje iz Čačka, leteti za Antaliju – kaže Slobodan Čvorović.

Ozon press: https://www.ozonpress.net/ekonomija/turizam-na-rumunski-nacin/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *