Изненада,  лепо смотани у лепињи, још увек топли, стигли су ми ћевапи са Башчаршије. Ишао неко, каже, лепим поводом у Сарајево па ме се сетио. Па има ли лепшег поклона од сарајевских – Жељових ћевапа?

Башчаршија је историјски и културни центар Сарајева, изграђена у 15. веку на северној обали реке Миљацке, кад је Иса Бег Исаковић основао цео град. Реч Башчаршија потиче од речи „баш“, која значи „главна“ на турском. После великог пожара у 19. веку, данашња Башчаршија је двоструко мања него што је некад била.

Она је свој највећи успон достигла у другој половини 16. века. Тада је постојало 80 врста заната. Чаршија је била подељена тако да би у свакој улици били дућани за један или више сродних заната (нпр. улице Ковачи, Чурчилук, Казанџилук, Сарачи…).

Изграђен је читав низ трговачких објеката, попут безистана, ханова, и каравансараја. Сарајево је био важан центар трговине на Балкану и имао је три безистана (данас још увијек постоји Гази Хусрев. Башчаршија је у то доба имала отприлике 12.000 трговачких и занатских дућана. Након земљотреса 1640. године и неколико пожара 1644. и 1656. године, Сарајево су 1697. запалиле и опустошиле трупе Еугена Савојског. 

И док се радујем црном луку, као да чујем Кемала Монтена…

Учили смо у школи…

Сарајевски атентат 1914. године послужио је као повод за избијање Првог светског рата. Гаврило Принцип, члан тајне организације „Млада Босна“ која је имала за циљ да путем буна, устанака и оружаних атентата избаци аустроугарску власт у Босни и Херцеговини, извршио је атентат на аустроугарског престолонаследника и надвојводу – Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

Из Сарајева су и Неда и Чола, Индекси и Бата Ковач, и сви су они  својим песмама, давно, чинили наше љубавне јаде још тежим. 

Фебруара 1984. године ишао сам у Сарајево  да прославим свој 30. рођендан. Славило је и Сарајево и читава  Југославија што је словеначки скијашЈуре Франко на 14. зимским олимпијским играма освојио сребрну медаљу за Југославију.

Каријеру је Јуре окончао већ у наредној сезони, када је имао само 23 године. Наредних 25 година живео је у Америци и Јапану. Никада није радио као скијашки тренер, а окушао се и као – новинар.На Игарама учествовало је 1.272 спортиста из 49 земаља, а са Игара је извештавало више од 4.500 новинара.

Након 14. ЗОИ Сарајеву је, уз  олимпијске објекте, остало 2.850 новоизграђених комфорних станова, више хотела, а било је отворено и 9.500 нових радних места.

Франков успех ни данас се не заборавља у олимпијском Сарајеву, па тако је и  планина Требевић средином прошле године постала богатија за планинарски дом који носи његово име – Јуре Франко.

Сарајево, Вијећница, голубови, Чворак

 И после свих ових страхота и лепота, питам се: да ли ме је ових 5 сарајевских ћевапа натерало да размислим као Јадранка из Сарајева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *