I ove godine početkom oktobra doživeli smo „Ovčarsko svitanje i susretanje“. Udobnim vozom na železničku stanicu u Ovčar banju je, sa muzičarom,  stigla grupa koja se nije uplašila najave hladnog i kišnog dana. Pre dve večeri razlupana, a nedavno obnovljena, stanica nas je sačekala sa novim zamenjenim prozorima.

U manastiru Nikolje zrelo groždje, a Kalendar, umesto pod vinjagom, prelistavamo u konaku. Dvadeset devete godine svoga postojanja na žutim koricama će imati Krst patrijaha Pavla, krst iz  manastira Vujan, izrezbaren rukom Gojka, voljenog patrijaha Pavla. Kao i svakog puta prvo čitamo povesnicu Branka V. Radičevića…. kako bi sve trebalo da bude … ali još čekamo…

Radovan M. Marinković  je i sada odabrao i napisao pitke tekstove za nauk.

Deset božijih zapovesti, Pravoslavni kalendar, Molitve, Krsne slave, Pravoslavni rečnik, Srpska svetilišta, Srbi svetitelji, Pesnička zaveštanja, Živeo život, Narodoumlje, Nasmešite se molim, Jelovnik… To su samo naslovi. 

– Očekujemo da  ćemo knjigu uz pomoć dobročinitelja odštampati do decembra. Nadamo se da će i ovaj kalendar otići širom sveta,  gde god Srba ima – kaže predstavnik izdavača klendara. 

Morava, Minićeva rakija, ručak u motelu „Dom“, kolači  iz „Deserta“, kiša – napravili su lepu novu stranicu Kalendara i života, uz pomoc Turističke organizacije i Grada  Čačka.

Slobodan Čvorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *