Куба је удаљена хиљадама километара од Србије. Далеко од Чачка али се мој сан да видим Кубу остварио. Кад кажу Куба мисли се на Фидела Кастра, на Че Гевару, на песме распеваних Кубанаца.

kuba-čvorak-2

И после дуготрајног лета стиже се у земљу која је изборила своју независност. А у Хавани, граду који има више од два милиона становника бивамо смештени код централ парка иза Капитола. Водич нам показује велику статуту кубанског националног хероја Хозе Мартија.

Шетајући улицама Хаване туристи се сликају са Кубанцима и томпусима.
На сваком кораку су призори револуције.

kuba-čvorak-1

Посебна атракција је вожња кабриолетима са којима стижемо до Трга револуције кога краси најпознатији мурал Че Геваре.

Туристи посећују Хемингвејеву кућу. Ернест Хемингвеј славни писац двадесетог века који је1954. године добио и Нобелову награду за књижевност провео је један део свог живота у кући недалеко од Хаване. У кући је некада имао својих 40 мачака. На његовом имању се налази гробље његових паса.

Туристима се нуди и вожња моторним чамцима, разгледање пећине, а све на путу ка познатој долини дувана, која се обрађује и спрема за прављење цигара. Туристима се показује како се мотају цигаре, а могу да их и пробају.

kuba-čvorak-7

Светски познато летовалиште Кубе је Варадеро са 20 километара пудерастог белог песка тиркизно плаве боје море. Пут до Варадера води до места где се организује и гњурење са маскама како би се упознали са преко стотину врста разнобојних риба. Предивно тиркизно море на површини још је лепше у дубини. Након завршеног роњења идемо до пећине Сатурно, пећина са слатком чистом водом дубине и до 20 метара. Ручамо у оближњем ресторану, али сам купио и слику локалног уметника са најважнијим обележјима Кубе. Затим стижемо до плаже коју смо могли видети само на рекламама или у филмовима.

По цени од 65 евра туристима се нуди и посета острву Игуана усред Карипског мора. До острва се стиже катамараном у готово двочасовној вожњи по тиркизном Карипском мору. Игуане чекају на самом улазу  да их нахранимо.
Кубанци су поносни на своју националну птицу – токороро која има боје кубанске заставе. 

Санта Клара град који се налази на око два сата вожње од Тринидада који пружа могућност да се боље упознамо са револуцијом Кубе. На улазу у град налази се маузолеј, меморијални комплекс где је гроб Че Геваре као и предмети које је користио током свог живота. Савршена локација за причу о овом познатом герилцу. У ноћи између 28. и 29. децембра 1958. злогласни Батиста послао је воз пун оружја, али га је са својих 18 герилаца пресрео Че Гевара.

Булдожером су развалили шине тако да се воз преврнуо, а они покупили наоружање. Почетком јануара Че Гевара је ушао у Хавану.Те светле дане кубанске историје славе и данас. 

Град Тринидад основан је у 16. веку. Шаролики градић задржао је своју аутентичност и сматра се најочуванијим градом на Куби. За разлику од прљаве и запуштене Хаване Тринидад нам изгледа пречист. Многе куће су претворене у продавнице сувенира и слика, а задивљује и велики број одлично уређених ресторана. 

У луксузном необичном музеј ресторану причамо са газдом који нас упознаје и позива да присуствујемо спремању хране у великој кухињи где три кувара заједнички спремају али и аранжирају скупе порције хране.

Ипак једва сам чекао да се вратим у Чачак.

На крову Београда, по повратку из Хаване, заједно на кафи, један Чворак и један голуб

Ozon press: https://www.ozonpress.net/zivotni-stil/kuba-u-ocima-jednog-cacanina/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *