Krevetom koji ide šinama, što bi u prevodu bio voz sa spavaćim i kušet kolima, vlasnik čačanske Turističke agencije „Čvorak“, Slobodan Čvorović je stigao u Soči, odakle nam je poslao mejl: 

Krevet na šinama po ruskim prugama

Godine 2014. Soči je bio domaćin Zimskih Olimpijskih Igara. Grad ima oko 500.000 stanovnika ali svake godine prihvati više od tri miliona turista.

U ovom delu Rusije rade i žive Srbi, ali turistička ponuda je samo za turiste. U Sočiju čak ni turistički radnici ne govore engleski.

Grad se prostire na 148 kilometara duž obale Crnog mora, tako da je njaduži evrpski grad, a drugi u svetu odmah posle Meksiko sitija. Ogromni soliteri iznikli kao pečurke zbog olimpijade menjaju očekivanu rusku priču.

Morska obala pretvorena u uredjene plaže a šetalište sa buticima i kafićima kao nigde u svetu..

Sezona je počela ali svuda ima mesta…. naročito su hoteli prazni jer ih toliko ima. Restorani poluprazni, a teško je naći tipično ruski, pa svraćam u one manje starije.

Dva visoka oficira pitaju hoćemo li ratovati…misleći na Srbiju i Kosovo. Sve znaju, bili više puta u Prištini, Slatini, Nišu…. Kažu Kosovo nikad nije izašlo iz Srbije i neće.Taktizira se, čeka se kažu naredjenje ODOZGO.

Veselija priča je sa piroškama punjenim sirom i lukom, a tek šnicle od karfiola i ruska salata. I ako mi je kofer pun Dessert kolača, probao sam jedno parče i slikao se. Cena kolača je oko 250 dinara.Lepo parče. Ipak Dessert je zakon.

Pored reklamnog materijala Srbije, Čačka i Dragačeva, iz reklamnih razloga ali i zadovoljstva, grickam čačanski čips.

Kao penzioner imam vremena pa sednem u autobus i vozim se, a pratim na mapi kuda idem. Vožnja se plaća 26 rubalja, negde oko 45 dinara, daje se vozaču ali nema karte. Ruski mi sve bolje ide i sve manje mlataram rukama. Samo nešto mislim šta bi rekao neki bogati američki penzioner da me vidi kako im prepričavam vic  pijanog Rusa da je jedna žena mnogo, a pet votki malo.

Hotel mi je deleko od plaže  150m, a u prospektu pise 80m, pa ću se verovatno žaliti. Ovde se prodaju stanovi počev od 2.000 evra po kvadratu,  u okviru hotelskih soliterskih zgrada. Pogledao sam neke samo onako. Čačak je zakon… samo treba malo metla da radi, Morava da izbistri i da se neke diplome provere…

Iskreno od srca sam zahvalan Pahomovu i njegovim saradnicima na mom putu po Rusiji.

Ozon press: https://www.ozonpress.net/zivotni-stil/krevetom-koji-ide-sinama-stigao-u-soci/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *