Putujući Rusijom, vlasnik čačanske Turističke agencije „Čvorak“ doputovao je i u Soči. Boraveći u Sočiju stekao je nove poznanike, među kojima i one koji su sentimentalno vezani za Srbiju i Čačak. 

I više nego sentimentalno vezani. 

A o čemu se zapravo radi, saznaćete iz dopisa koji nam je Čvorović poslao: 

Čika Čvorak, kaži našem tati da se vrati, obećao je…

Krajem osamdesetih godina prošlog veka počeli su u oblast Sočija da stižu gradjevinski radnici iz našeg kraja. Nisu bili jedini, ali kažu da su radnici „Puteva“ iz Užica i „Ratka Mitrovića“  iz Beograda vredno obavljali svoje poslove.

Radilo se ali i pilo, daleko od kuće, a okruženi nasmejanim plavookim Ruskinjama, blažili su nostalgiju. Nije bilo interneta pa su neki na svoje devojke i žene u Srbiji i zaboravljali. Završavali su radove i vraćali se kući.

Večernje radove sa nekom Valentinom, Svetlanom, Ljudmilom, mnogi su zaboravili, ali one nisu. Srpski momci nisu znali gramatiku da bi im objasnili futur drugi egzaktni… da će opet doći kada ih žene puste.

A Ruskinje, kojih ima više od Rusa, mislile su da će ih ti snažni momci sa Zlatibora ili iz Dragačeva, pamtiti više od ispijenih votki ili  buločki koje su im pravile. Majstori odoše, zgrade završene, a deca počela da se radjaju…. Muška dobila ime po majstoru.

Deca lepa na mamu, a vredna na tatu…

Ozon press: https://www.ozonpress.net/zivotni-stil/cika-cvorak-kazi-nasem-tati-da-se-vrati-obecao-je/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *