Svakog oktobra Agencija ČVORAK na levoj obali Morave u Ovčar Banji priređuje Ovčarsko svitanje i susretanje.

Učesnici su i ove godine vozom stigli iz Čačka u Ovčar banju. Lep sunčan dan je ovo putovanje zbog knjige Srpskog narodnog kalendara čini još radosnijim. Ranijih godina plovilo se niz Moravu, ali zbog nerešenih zakonskih obaveza plovidbe grupa se zaputila pešice do manastira Nikolje.

Pod manastirskom vinjagom uz hladnu vodu i manastiriski ratluk i uz sećanje na mati Evpraksiju, počelo je ovogodišnje Ovčarsko svitanje i susretanje. Davno je poslanicu za ovo druzenje napisao Branko V. Radičević.

O putevima prethodnih kalendara, a kojih je bilo za ovih 26 godina, preko 89.000 primeraka, govorio je izdavač Slobodan Čvorović.

Akademski slikar Zoran Jureš je govorio o razlozima zašto je prepodobni Rafajlo Banatski, na koricama kalendara za 2020.

Radovan M. Marinković i Slobodan Čvorović su u sadržaj ovogodišnjeg kalendara pored deset Božjih zapovesti, himne Svetom Savi, novi Srpski narodni kalendar za prostu 2020. godinu započeli i pravoslavnim rečnikom.

Srpska svetilišta, Srbi svetitelji, godišnjice, povesnice, znameniti Srbi, pesnička zaveštanja, živeo život i narodoumlje su na preko 150 stranica najnovijeg Srpskog narodnog kalendara.

Jelovnik i rubrika Nasmešte se molim, završavaju tekstove novog kalendara.

Kao i svake godine, posle zapaljenih sveća i razgovora sa monahinja mamanastira Nikolje, put je vodio učesnike uz Moravu u Motel DOM. Na trpezi čekao je vojnički pasulj, kupus salata, pogača, ali i domaća rakija, Dezert kolač i za srećan put posvetu. Stojan Guzina profesor muzike sa gitarom muzički je obojio OVČARSKO SVITANJE I SUSRETANJE.

Bon kafa i put vozom za Čačak.

Izdavačka agencija Čvorak, očekuje i planira da će uz pomoć dobročinitelja novi kalendar ugledati svetlost dana, sredinom decembra.

Ozon press: https://www.ozonpress.net/kultura/ovcarsko-svitanje-i-susretanje-oktobar-2019/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *