Udruženje potomaka ratnika Srbije – Čačak, „Vojvoda Stepa Stepanović“, prigodnom publikacijom „Ratovali, a mi ih zaboravili“ obeležilo je Dan primirja.

Brošura „Ratovali, a mi ih zaboravili“ treća je po redu publikacija čačanskog Udruženja.

Praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine. Dan primirja obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Taj datum se obeležava u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Praznik se obeležava na vidljiv i upečatljiv način nošenjem amblema Albanske spomenice na kome je cvet Natalijina ramonda s pozadinom u bojama.

– Ratnici čačanskog kraja i Milunka Savić, heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prethodili su ovom izdanju. Ova mala knjiga podseća i na teške borbe naših predaka: Prote Milutina Gučanina, Đakoma Avakuma, Arsenija Lome, Marka Katanića… Ona treba da nam pomogne da shvatimo da nije sve tako crno danas, da je uvek imalo muka i problema. Problemi se moraju rešavati u okviru porodice, sa prijateljima, u okviru grada, države – napisao je u predgovoru Slobodan Čvorović, predsednik čačanskog Udruženja potomaka ratnika Srbije.

Štampanje brošure pomogao je Grad Čačak.

Izvor: Epicentar press

Ozon press: https://www.ozonpress.net/hronika/promovisana-brosura-ratovali-a-mi-ih-zaboravili-povodom-dana-primirja/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *