Kinesko proleće stiglo u Čačak

Zahvaljujući Ambasadi Narodne Republike Kine i ove godine se čekalo kinesko proleće u Čačku u okićenom dvorištu i ukrašenimn prostorijama Turističke agencije „Čvorak“.

Kao i u Kini, u Pekingu u kome ima 22 miliona ljudi, i u agenciji je dominirala crvena boja radosti i sreće. Prolećni festival je najznačajniji praznik u Kini i po značaju se može porediti sa božićnim praznicima u Srba.

Dan kada se obeležava ovaj praznik se određuje prema lunarnom kalendaru, tako se datum obeležavanja Prolećnog praznika varira od sredine januara do sredine februara. Običaj je da se najradosniji praznik u Kini proslavi u roditeljskom domu, zajedno sa svim ostalim članovima porodice.

Nekoliko dana pre praznika svi čiste svoju kuću kako bi iz nje izbacili sve što se loše nakupilo preko godine. Izbacuju se stare neupotrebljive stvari. Ceo životni prostor se ukrašava natpisima koji treba da privuku pozitivnu energiju.

Pirinač i testenine spremljene na kineski način bili su posluženi posle ritualnog serviranja čaja od jasmina u porcelanskim šoljama poklonjenim od ambasadora Kine u Beogradu. I ove godine služio se Mrčajevački kupus na kineski način.

Etno kuća Erić je stavila poveću količinu pilećeg mesa ali iako se jelo sa štapićima i prelivalo soja sosom, sve se pojelo. Kineski pirinač se prelivao sa zasladjenim salatama Polo Čačak.

Čokoladne loptice sa pirinčem su se jele dok se čekala Bon kafa. Muzičar Stojan Guzina sa svojom gitaromi čačanski ugledni privrednik Slobodan Spasović Cini sa svojim šalama uz čašicu konjaka, bili su razlog dobrog raspoloženja i želje za dobro zdravlje, i Kinezima u dalekoj Kini, i onima koji uskoro idu za Kinu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *