Svetska turistička berza zakazana za početak marta zbog virusa je otkazana. Očekivalo se oko 8.000 izlagača iz preko 180 zemalja. U Berlin, sa belim lukom kao preventivom, sleteo je Čvorak i sa nasmejanim  turističkim radnicima obilazeći hotele i muzeje slušao priče odličnih mladih turističkih vodiča.

Djordija je pričala o onom Berlinu i o gvozdenoj zavesi. Čvorak je branio ono vreme Nemačke Demokratske Republike jer je pre rušenja berlinskog zida učio nemački na ovdašnjem Humbolt univerzitetu koji je dao 22 nobelovca.

O Čvorku izgleda da nisu vodili evidenciju ali luksuzni Adlon Kampinski hotel, pored engleske kraljice, Marlene Ditrih … ugostio je i čačanskog  turističkog pregaoca.    

Berlinski  dani oblačni ali bez kiše  teku. U toku je 70. Berlinale posle Kana i Venecije najveći filmski festival. Zlatnu statuu  medveda ove godine dobio je iranski film Nema zla, koji govori o smrtnoj kazni. Nagradu publike dobio je film Otac  srpskog reditelja Srdjana Golubovića. Srpski kalendar  bice kao i proteklih godina u dve berlinske srpske pravoslavne crkve.

– Očekujem i susrete sa Srbima koji ovde teško žive i pate, a sramota ih da se vrate  – poručio je Slobodan  Čvorović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *