Drezden je grad nemačke savezne države Saksonije u dolini reke Elbe.Udaljen je dvadesetak kilometara od graniceNemačke sa Češkom. U 12 veku Sloveni su osnovali grad na obali močvarne reke. Grad istorije i kulture.

Simbol ponovnog rađanja i života koji  mnogi zovu Drezdenskom bajkom. Grad je voleo Gete. Šilerova Oda radosti nastala je u srcu Drezdena. Amerikanci i Englezi nisu voleli Drezden..

1945. bombardovali  su ga i ubili 25 hiljada ljudi.  Drezden ipak živi i danas. Posle nešto više od dva i po sata udobne vožnje iz Berlina zanemeo sa pred  baroknim gradjevinama okupanim prolećnim suncem. Duh slovenski, istočnonemački ruski svuda….

Pitam se da li sam tek sada prvi put u ovom gradu. U zgradi  drezdenske filharmonije  čija dvorana je kazu akusticnija od milanske Skale ćutim.

Velika digitalizovanih biblioteka  dobila je još jednu knjigu – SRPSKI NARODNI KAlENDR. Ljubaznom osoblju obećavam  da ću donet sve već štampane KALENDARE iz Čačka.   

Noć je bila kada sam posao za Berlin, radujem se povratku u Čačak za nekoliko dana, pitajući se kako ljudi mogu bez Čačka?

Autor: Slobodan Čvorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *