Drugo uskršnje jutro, kišno. Delim radost sa mojim bolničkim saputnikom iz sobe broj 3. On danas ide kući. Sa Slavkom i Đokanovićem odveli su ga na Zvezdaru, a onda    na Sajam. Slavka su ubrzo pustili kući, a njih dvojicu će tek danas.

Obećao sam da ću mu kupiti najlepše papuče, jer mi je svoje danima pozajmljivao u bolnici.

Rekao mi je da je dobro. Ja ga ne pitah da li ga i dalje zove žena u šest ujutu da ga pita kako je i usput  se žali što je stalno zove neki policajac da proveri jel se pridržava kućne izolacije. Tada bih mu ja govorio da su mi sumnjive te pritužbe na policajca, ne bih li mu sekiraciju oko zdravlja premestio na drugo mesto.

Grejem hleb i mažem ga ajvarom, pa preko stavljam kolutove jaja, ređajući ih bez žumanca, kako bi zaličili na olimpijske krugove i ako su OLIMPIJSKE IGRE odložene  za 2021. godinu.

Smejem se sam sa sobom, jer sam se setio medicinske sestre (ime poznato redakciji): jedno jutro mi je, dok sam otvoreno pokazivao strah od igala, rekla da se smirim, inače će me oženiti njenom svekrvom!

Mene sve interesuje, i sve bih da pitam, sve bih da znam. Ali ime, to mi nije baš bitno. Tepao bih joj; ako se zove Ljubinka, zvao bih je Bubica, da je Razumenka  zvao bih je Rouz…


Čvorak i babuška

Pitam onda sestru za godište buduće mi supruge.

– Aaa, ti bi ‘teo piletinu? – proziva me ona.

– Ma ne, onako pitam – kažem.

– Pedesetsedmo godište – ipak mi odgovori sestra.

– Pa nju mogu samo na podvarak da stavim! – kažem ja.

I svi se se smeju, dok im kaplje infuzija.

Našao sam da bi valjalo postaviti dodatno, džentlmensko pitanje.

– Kako je sa ajvarom? 

– Ima još tegli ajvara, ima i struganih dunja  sa orasima – sestra reče.

Na ovo se pridigoh sa kreveta. O Bože, kako je znala da volim slatko od dunja. Ozbiljno sam zamolio sestru da mi po izlasku iz izolacije zakaže veridbu. Joj, kako je poskakivao sestrin skafander od sreće samo pri pomisli da njegova majka više neće stanovati sa njima.

O verenici samo znam da je negde sa starog puta za Kraljevo.

Autor: Slobodan Čvorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *