Када с е сретну познаници али и пријатељи обично се хвале,  а лепо је када имају и чиме. Пити  турску кафу у турској  авио компанији у центру Београда је  радост јер се увек прича о следећем лету али се после лета препричава како је било.

А било је…. 

Пре две године заборављен кофер на Куби, али да се Чворак  не љути -проверава борбену готовост авиона до Истамбула, а онда до Балија, летећи на три авионска седишшта. 

Да би потврдио, после неколико месеци опет Истамбул разгледање града, а онда пут за Емирате, град Доха у Катару, а повратак из Омана до Истамбула, па  до Београда.

Али сада једна нова лепа прича са Махмутом српским зетом који је заволео једну девојку из Тутина, питам га  да ли зна колико је ових децембарских дана хладно тамо у Санџаку.

Већ десетак година сам председник Удружења Моје гнездо и зато ми је једна нова прича баш пријала и радовала. Ту причу пренеле су све светске новине и  америчке и јапанске …ево и чачанске ће.

БЕОГРАД (Ројтерс) – Млади лешинар који се прошле године насукао у Турској на више од 2.000 километара од свог гнезда, у петак је одлетео кући у Србију – авионом.

Добрила, млада женка белоглавог супа, део је заштићене колоније од око 70 парова у клисури Увца у западној Србији.

Она је пронађена повређена и исцрпљена прошле године на више од 2.200 км (1.370 миља) далеко у близини турског града Дијарбакира, где су власти интервенисале да је врате у домовину.

Вратила се у Београд на дочек славних, одлетела назад комерцијалним авионом Туркиш ерлајнса у специјалном сандуку и по доласку су је дочекали тадашњи  српски министар заштите животне средине Горан Триван и турски амбасадор Танжу Билгич.

– Срећан сам да је наша операција успела… Добрила ће се сада вратити у Увац и ако се икада врати у Турску биће нам драго… да се бринемо о њој – рекао је Билгич новинарима.

Добрила („Добра“) ће сада проћи здравствене прегледе пре него што ће бити враћена у клисуру Увца где ће прво бити смештена у кавез да се прилагоди и научи како да се сама храни.

Белоглави супови се гнезде на стрмим литицама и хране се лешевима животиња. Младе птице често почињу да лутају док не достигну зрелост и изаберу колонију.

Могу да лете на велике удаљености, а птице обележене у Србији примећене су чак и у Израелу и близу Басре у Ираку, кажу орнитолози.

Слободан Чворовић