Iz Ambasade Republike Srbije u Ankari stigao mi je poziv na prijem 19. januara 2022. na Bogojavljenje. Tako ću na dan kada hrabri Čačani budu plivali za Bogojavljenski krst u zaleđenoj Moravi ja biti više od hiljadu kilometara dalje, ali ipak na srpskoj teritoriji. 

Dobročinitelj Kalendara Turska avio kompanija je i ovoga puta pomogla i darovala let.

Pre svitanja, iz čačanskog gnezda krenuo je Čvorak auto putem…udobno. Kod Obrenovca, zbog isečene gume, čeka druga kola, ali stiže na vreme na aerodrom. Predaje kofer  sa Minićevom rakijom, Desert kolačima, čačanskim čipsom, sa prospektima Srbije i Čačka i primercima Kalendara.

Kofer, začudo, nije prešao okvire dozvoljene težine. U ručnom prtljagu su sendviči sa pršutom, prethodne večeri zaplenjeni u Mrčajevcima, u Etno kući „Erić“. I dok uživam u zalogajima, vidim da sam već uštedeo 450 dinara, koliko košta  sendvič na šanku preko puta.

Zove me Bojana i kaže da su i oni jutros poranili sa skijama na stazu na Kopaoniku, dok još nije gužva…eto svuda problemi… Završavam sa kafom i idem u djuti fri šop … da se namirišem, pa onda u avion … čeka me novi let …

Turska avio kompanija kao dobročinitelj Kalendara pobrinula se za udoban let Čvorka na tri sedišta  … kao i uvek. Stjuardesa trepće očima i dodajući mi dva paketa hrane kaže:  „Ja vam se smešim ispod maske.“

Let traje 1 sat i 40 minuta…Stigli  i kofer i ja. Taksijem do hotela, tridesetak kilometara bez cenkanja, platih 10 eura.