Naš saradnik, vlasnik Turističke agencije „Čvorak“, Slobodan Čvorović, poslao nam je kratku reportažu iz Vijetnama. U glavnom gradu te daleke države sreo je Nevenu iz Sinđelićeve ulice.

Posle tri sata leta zavaljen na tri sedišta aviona stigao sam sa Balija u Vjetnam. Duga procedura sa vizom i ako imam uredno pozivno pismo i plaćam 25$.

Stigao sam u nekadašnju komunističku zemlju koja sada ima preko 85 miliona stanovnika. Moja generacija pamti one strahote Amerikanaca ovde. Sa koleginicom Draganom odlazim u hotel u nekadašnjem Sajgonu, a sada Ho Si Minu.

Tri ipo miliona stanovnika čini mi se da su svi na ulicama ili na motorima

Malo odmaram u velikoj hotelskoj sobi sa bambusovim nameštajem.Odmah mi pada u oči keramička šolja za kafu i tražim način kako da je najbezbolnije ponesem. Najbolje da pitam i dobio sam ali samo jednu doduše sa tacnom. Imam još tri dana u ovom hotelu pa ću se valjda snaći, ali ako ovo objavite pokazaću  im pa da mi poklone još jednu. Inače imao sam mali problem.Dessert kolači mi se ugruvali, u koferu, pa mi nisu za oko lepi ali se jedu lepo.

Sa Balija posle tri sata leta slećem u Sajgon ali ovaj grad se od 1975. godine zove Ho Ši Min. Poštovanje prema lideru  komunističke partije i vodji otpora protiv francuske, japanske i američke okupacije oseća se na svakom koraku.

Turistima iz celog sveta pokazuju znamenitosti grada ali i podzemne uske tunele duge 240 kilometara u kojima su se kretali i krili Vjetnamci za vreme rata. Tuneli su povezivali glavna komandna mesta sa bolnicama skolistima i fabrikama oružja.

Reka Mekong izvire ispod  Tibeta,  a brodom se vozimo njenim manjim kanalima. Obilazimo farmu meda gledamo kako se prave bombone od kokosa probamo ih i kupujemo. 

Tipičan vjetnamskog ručak sa ribom supom pirinčem lubenicama. Srećemo i Nevenu iz čačanske Sindjelićeve ulice. Nevena je sa Nemanjom na medenom mesecu. Posle ručka vozimo se biciklima, a neko odmara u ležaljkama. Malim čamcima se probijao kroz Lukavice.

Povratak u grad koji ima tri ipo miliona stanovnika, a skoro toliko i motora kojima se svi voze.

Ozon press: https://www.ozonpress.net/zivotni-stil/razglednica-iz-vijetnama/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *