U nastavku svog dalekoistočnog putovanja, naš saradnik Slobodan Čvorović, vlasnik Turističke agencije „Čvorak“ javio nam se iz Kambodže. 

Lokalnim autobusom iz Sajgona (Vijetnam) nekoliko sati putujemo iz socijalizma u Kraljevinu Kambodzu u grad Pnom Pen. Inače Kambodža je nekada bila najveća imperija koja je kontrolisala celu jugoistočnu Aziju. U prošlom veku Crveni Kameri mučili su i ubli dva miliona svojih stanovnika. U turističkom programu su i Polja smrti sa jezivim detaljima.Obilazimo i školu čije su učionice bila mučilista..

Dvojica muškaraca su ipak preživela te strahote. Svaki dan jedan od njih dvojice je prisutan, prodaju i svoje knjige. Njih dvojica  ne govore medjusobno…….Raskošna  kraljevska palata Norodoma  Sihanuka sada je dom njegovog sedamdesetogodišnjeg neoženjenog sina.

U Pnom Penu malim taksijem po velikom pljusku odlazim u veliku ulicu Josip Broz Tito,  koja se u drugom pravcu zove ulica Jugoslavija. 

U hotelu sa Bojanom iz Požege Ivanom iz Gornjeg Milanovca, Nevenom iz Čačka Nemanjom iz Beograda listamo Kalendar i ovaj za 2019., ali i planiran za 2020.

Oba para na poklon dobijaju srpske kalendare sa željom da im medeni mesec dugo traje……..

Autobusom koji se usput  kvari, pa se onda  čeka drugi za nastavak vožnje, voze nas u Širem Rep, a razlog je najznačajniji arheološki lokalitet u jugoistočnoj Aziji. Angokor predstavlja  kompleks  hinduističkih i budističkih hramova i palata.

Najpoznatiji medju njima je hram Angkor Wat kao i hram  Bajon sa likom bude koji se smeje….

Ozon press: https://www.ozonpress.net/zivotni-stil/razglednica-iz-kambodze/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *