Nisam se kupao  sedamnaest bolničkih dana.  Samo sam se presvlačio u  čiste gaće, majcu i čarape. Sada, sa  sedam  kila manje od poslednjeg  tuširanja,  puštam toplu vodu iz ugrejanog bojlera. Prija mi, hoću  da  nadoknadim propušteno.

Tek nakon što je topla voda počela da biva  mlaka, a onda i hladna  – izlazim iz kade. Brišem se  velikim peškirom  koji sam prisvojio u nekom svetskom hotelu. Pročitam šta piše na peškiru da  se prisetim  gde i kako je završio u mom koferu. Dok o tome razmišljam, užurbano trljam glavu, i čini mi se kao da treba da idem na bazen, ili da se vraćam sa bazena….

Jednom  kada sam  ušao  u moje dvorište  slatko sam se  nasmejao. Na žici  su se sušili peškiri. Vetar im ne može  ništa koliko su  teški i debeli. Na njima su izvezeni nazivi hotela, gradova ili letovališta, i da nije onih štipaljki što ih pridržavaju, izgledali  bi kao transparenti na svetskom sajmu turizma. Jedan do drugog: Intercontinetal, Hilton, Ritz, Rubin Platinum Pine beach,  Martin Hanibal  Palace hotel – bespaltna reklama.

Jedan  sam dobio od direktora HOTEL ELA QUALITY RESORT – BELEK, TURSKA kada sam se osmi  dan sa njim pozdravljao. Gospodin mi  je poklonio  veliku torbu  sa natpisom i nekim mali suvenirima i prospektima hotela. U šali sam rekao da  imaju  divne  peškire. Turistički lisac  je  shvatio i  na  turskom,  telefonom kratko sa nekim pričao.

Dok sam ja završavao oproštajnu kafu,  ušao je momak sa  osmehom  k’o sa reklame  za kaladont,  i predao mi  još jednu torbu  sa  peškirom.  Sećam se da im nisam  baš hvalio hotel, već sam kolegijalno  izneo neke primedbe, a on ih je zapisivao. Mislim da mu je bilo malo krivo, ali mi se dva puta zahvaljivao. Pamtim ovaj hotel i zbog harfe koju je svirala devojka u vreme ruča.

Meni  sada  ručak okače na  vrata  zaključane  kapije.

Zaveden red hoću da poštujem. Kada sa mogao da ležim u bolnici,  sada ostajem da se šetam kao paun po  mom  dvorištu, ni korak dalje.

Čujem opet  mi neko kači  nešto na vrata. Voleo bih da su krofne ili knedle sa  šljivama. I još bih voleo da su tople.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *