Korona virus je katastrofa za holandsku industriju cveća. Trenutno je u toku sezona lala, ali ove godine uzgajivači uništavaju milione cvetova dnevno jer je pandemija  smanjila potražnju.

Brda lala, ruža, hrizantema i drugog cveća, čekaju sigurno uništenje na najvećem svetskom tržištu cveća. Cveće jarkih boja, koje je možda nekome trebalo da bude poklonjeno, sada bageri skupljaju i bacaju na gomilu.

Pojedini uzgajivači lala poklanjaju ih zdravstvenim radnicima, i prodaju cveće po sniženim cenama kako bi izbegli bacanje. Za 50 cvetova traže pet evra. Neki lukovicama hrane krave.

Ja  sam ponosam na moju lalu, čekala me je kada sam se vratio iz bolnice. Raduje me da i Čačak cveta. Čujem da se zbog mera izolacije, sada sadi cveće po terasama i baštama više nego ranije. 

Putujući po svetu, katkad sam se i odmarao u nekim cvećarama. Nisam na tim putovanjima  imao kome da  kupim cveće, samo sam ga gledao, pa su me često pitali da li sam cvećar. Tamošnji cvećari  su mislil da želim da kradem zanat. U nekim Evropskim cvećarama, sada čak naplaćuju pola ili čitav sat razgledanja cveća i kako se ono pakuje.

Meni je deda ostavio veliko dvorište, pa sada pešačim od jedne do druge ograde dok razmišljam da možda i neku baštu napravim, da sadim paradajz ili pasulj…

Pod tremom izrasla ruža, razgranala se kao nikada do sada, ali  su je napale neke vaši pa mesto da bude kresana, ona je samo prskana nekim sprejom mirišljavim kao  koperton. Eto, sve za ružu.

Slučajnost ili ne, u gradu na Moravi u prethodnih deset dana došao je na svet rekordan broj beba, pa je očigledno da su rode znale zašto su se vratile.

I dok čekamo pravu rodu, družimo se sa ovom  cvetnom.

Predlažem da svi, po celom Čačku gajimo jednu (istu) vrstu cveća. 

Ceo Čačak u muškatlama.

Crvenim, najradije, da preraste u simbol grada, da ih oslikavjaju na suvenirima… da se poklanjaju.

Kao nekada, kada smo moja generacija i ja bili deca cveća, može i sada da Čačak bude grad cveća – MUŠKATLI.

Autor: Slobodan Čvorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *