Nedelja je, prošlo je šest, i ja, poštujući red i propisano vreme za šetnju starijih od 65 godina, krećem u grad, do crkve da zapalim sveću. Prelazim ulicu, idem ka Gimnaziji i očekujem da su one nakaradno postavljene klupe sklonjene.

Užas. Nisu!

I dalje su postavljene tako da Čačni okreću guzicu valjevskoj bolničarki.

Ostavljem Kalendar na Nadeždinu paletu i pokušavam da razmestim klupe.

Užas! One su fiksirane za beton!Nemoćan, nastavljam ka praznom Trgu. STIDIM SE. Prvi put u životu, sramota me je što sam u ovom gradu.

Nadežda Petrović to nije zaslužila.

Svakog 27. aprila obeležava se godišnjica smrti Vojvode Stepe Stepanovića. Organizator komemorativne svečanosti koja će biti održana u skladu sa merama za vreme vanrednog stanja, je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Čačkom.

Udruženje potomaka ratnika Čačak, čiji sam ja predsednik, obeležiće ovaj datum, vodeći se preporukama za postupanje – na društvenim mrežama.

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se vodili između 1912. i 1918. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. godine i bitka na Ceru 1914. godine.

Doprinos Vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa Stepanović umro je u Čačku 27.aprila 1929. godine.

Moja tiha molba je da ovaj tekst pošaljete dalje…

Autor: Slobodan Čvorović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *