Кинеска Нова година у Чачку

VSTS

Нова година по кинеском лунарном календару почиње 12. фебруара и трајаће до 31. јануара 2022. године.

Година пред нама биће у знаку Бивола. Према кинеском хороскопу, година Бивола ће бити година у којој ће многи од нас доћи до неких важних сазнања и одлука, а посебно ће бити добра година за све оне који су навикли да вредно раде. Сви они који су рођени: 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997. и 2009. године, су у знаку Бивола у кинеском хороскопу. Година Бивола сматра се годином опоравка, а то је свакако нешто што нам је након године пандемије итекако потребно. 

Година Бивола је одлична за обнављање и покретање нових послова. У њој треба правити дугорочне планове и систематично приступати сваком задатку. С обзиром да нам највероватније следи највећа економска криза још од Светске економске кризе из 2008. године, треба бити опрезан са новцем, а то саветује и кинески хороскоп.

У години Бивола новац треба штедети и чувати га за тзв. „гладне године“.

Кинези сматрају да је година металног Бивола одлична за међуљудске односе и планирање породице. Ово је идеална година за све оне који размишљају о уласку у брак и проширењу породице.

Дочек Нове године у кинеској традицији траје чак 15 дана, а почиње са пролећним фестивалом, један од најрадоснијих празник у Кини. Осим Кине, лунарна Нова година слави се и у још неким земљама Далеког Истока као што су Малезија, Индонезија и Вијетнам.

Последњег дана славља Нове године у Кини обележава се тако што милиони црвених лампиона полети у небо, носећи позитивне мисли и жеље кинеског народа. Тај празник је иначе познат као и Шангајски фестивал или Фестивал лампиона, а у Јапану се слави као мала Нова година.

Кинеско пролеће синоћ је почело у Чачку, да будемо прецизнији у Агенцији „Чворак“.  Слушала се кинеска музика, уз лампионе и чај од јасмина из порцеланских шољица добијених на поклон од кинеског амбасадора у Београду.

На менију, додуше, били су и мрчајевачки купус, пилеће месо у пиринчу, пита са пиринчем и Десерт колачи опет са пиринчем.

– Само нам  здравље и осмех треба у  новој кинеској години  Бивола – поручио је

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *