Из Чачка са аутобуске станице идем ка Нишу, са Чачанином који у нишком затвору треба да остане шест година. Седимо одвојени у аутобусу. Он  доноси хрпу документације о томе зашто је, кад је и како је осуђен. Читам, био је полицајац и за време патроле код кафане „Таково“ пуцао је из службеног пиштоља на човека који је изазвао свађу. Тужбе,  жалбе… листам и чудим се.  У Mрчајевцима, код Етно куће Ерић, аутобус само мало успори да од старог доброчинитеља узмем лепиње за успут. Четири сата мени некада знаним путевима: Врњачка бања, Трстеник, Крушевац и Алексинац.

Нешто испред подне стижем у град у коме је 276. године рођен римски император Константин Велики, у историји познат као први хришћански цар. Ниш је град смештен на раскрсници путева источних и западних цивилизација, град бурне историјске прошлости у коме живи око 260 хиљада Нишлија и Нишлијки. То је и паметан град,  јер је универзитетски центар са 13 факултета. У Ниш се може слетети  и из њега одлетети.Ниш има Нишку Бању,  а она топлу воду. Нишка тврђава је симбол града, смештена у самом центру на обали реке Нишаве. Грађена је од стране Римљана, Византијаца и Срба, рушена и обнављана више пута.

Медијана је једно  од најзначајнијих археолошких  налазишта у Србији из доба касне антике.На брду Чегар, на месту где се одвијала чувена битка из Првог српског устанка, подигнут је споменик у знак сећања на догађај, погинуле војнике и њиховог команданта Стевана Синђелића. Ћеле кула је јединствени споменик на свету – кула од људских лобања. Након битке на Чегру 1809. године турски заповедник града је наредио да се главе погинули српских ратника одеру и да се  коже испуњене памуком однесу султану у Цариград. А од лобања српских војника подигнута је кула у знак одмазде због великог броја погинулих турских војника.

Концентрациони логор из Другог светског рата представља један од малобројних нацистичких логора у Европи који и дан данас сведочи о страдању српског, ромског и јеврејског становништва током немачке окупације.На Нишком брду Бубањ током Другог светског рата немачки војници су стрељали између десет и петнаест хиљада грађана. На стратишту је касније подигнут споменик у облику три стиснуте песнице, мушкарца, жене и детета које симболизују отпор.

У Нишу се одржавају и чувени музички и филмски фестивали, „Нишвил“ и фестивал  глумачких остварења. Нишлије се хвале и својим укусним специјалитетима који увек почињу са ракијом. А онда следе предјело, чорбице…

Ниш је и град споменика: Споменик ослободиоцима Ниша, споменик Надежди Петровић, Бранку Миљковићу, Војводи Петру Бојовићу али и Шабану Бајрамовићу. Споменик писцу Стевану Сремцу и његовом пријатељу из књиге „Ивкова слава“ Калчи, налази се на почетку Калчићевог сокачета.

Ниш има и аутомат за цвеће Провео сам неколико сунчаних новембарских дана у Нишу са проспектима Чачка и „Дезерт“ колачима,  са жељом да на неки начин учиним да Ниш буде ближи Чачку.Слободан Чворовић